top of page
antelope 0882-2.jpg

Coach

Inspiratie

carolijn%20001_edited.jpg

Nederlandse spreekwoorden en gezegden:

Er zijn veel oude Nederlandse spreekwoorden en gezegden die zó precies uitdrukken wat er aan de hand is met het lichaam. Ze geven aanwijzingen over de betekenis van de organen waar we nu ook ons voordeel mee kunnen doen. Bijvoorbeeld:

- Maak van je hart geen moordkuil: Dit is een wijs advies om je gevoelens en meningen vrijuit te ventileren. Als je dat niet doet, zal je een binnenvetter worden genoemd, en vet is niet goed voor je hart.

-  Iets op je lever hebben: Dit wil zeggen dat er iets is dat je erg dwars zit en dat gezegd moet worden. De lever is het orgaan dat het lichaam zuivert van afvalstoffen. Dit geldt dus ook voor de emotionele kant !

- Je gal spuwen: Je woede uiten. Gal is een bittere vloeistof, waarschijnlijk is hierdoor de associatie met boosheid, bitterheid ontstaan. Ook in dit spreekwoord zit veel waarheid. Zo komen galstenen en een galblaasontsteking veelvuldig voor bij mensen die een druk beroep hebben, weinig bewegen en zich veel opwinden.

- Het hangt me de keel uit: Ergens helemaal genoeg van hebben. Zodanig dat er niets meer bij kan. De keel is bij veel mensen gevoelig voor spanning en stress.

- De hand op het hart leggen: Nagaan of je alles naar eer en geweten hebt gedaan. Als je de hand op de borst legt, voel je of je hart rustig klopt. Je hart vertelt je de waarheid. Volgens de oude Egyptenaren ligt het geweten opgeslagen in het hart. 

- Zwaar op de maag liggen: Letterlijk betekent het dat iets moeilijk te verteren is, je kunt van een zware maaltijd last van je maag krijgen, maar ook door iets 'zwaars' te vernemen wat verwerkt moet worden.

Artikelen:

Welke-wolf-voed-jij

Boeken:

Van klacht naar Kans: Verbeter je leven door naar  je lijf te luisteren, Juriaan Galavazi

bottom of page